Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Romániában dolgozó magyarok? M
  2008-07-02 20:52:06, szerda
 
  Gazdaság - Külföld
Romániában dolgozó magyarok? Mi a valóság?
2008-07-02 06:00:00

Román gazdasági csoda, Magyarország leszakadóban. Megindult a magyar munkaerő áramlása Romániába - ehhez hasonló figyelemfelkeltő szalagcímekkel találkozhatunk egy ideje a híradásokban. A manager magazin annak próbált utánajárni, hogy a hangzatos kijelentések mögött mennyi a valóságtartalom. A VGO az mm cikkéből készített összefoglalót.
1 / 2 oldal



Az mm a ,,helyszíni szemlét" Kürtösön kezdte. Csendes román kisváros a román-magyar határtól mintegy két kilométerre. A kilencezer lakosú kis településen az utóbbi évek gazdasági fejlődése szemmel látható: alig találunk régi Daciát, viszont egyre több az új nyugati autó a házak előtt.

Kürtös statisztikai mutatói valóban irigylésre méltóak. A regisztrált munkanélküliség 1,5 százalékos, tulajdonképpen csak az nem dolgozik a helyiek közül, aki nem akar. Nagy változás ez a nagyjából tíz évvel ezelőtti helyzethez képest, amikor Arad és Temes megye egészére a húsz százalékot megközelítő munkanélküliség volt a jellemző.

Az aradi régióban 1999 után jelentek meg a külföldi - főleg német, olasz, osztrák és amerikai - befektetők, ugyanis ekkor alakult meg a Kürtös-Arad Vámszabad Terület (ZLCA). Korántsem elhanyagolható logisztikai előnye, hogy a temesvári és az aradi repülőtér közelsége miatt légi úton is elérhető. Csak az indulás évében 82 ezer négyzetméternyi területet adtak el, illetve bérbe a betelepülni szándékozó cégeknek, amelyek 1600 munkahelyet teremtettek. A befektetési kedv azóta sem lankadt. Sőt.

,,Mára már közel 9500 embert foglalkoztat a vámszabad terület, terveink szerint a közeljövőben ez a szám legalább 40 százalékkal emelkedhet" - mondta a Manager Magazinnak Cristina Bibart, a vámszabad terület menedzsere. Kis túlzással: Kürtösön az alkalmazottak száma elérheti a lakosságét, vagy akár meg is haladhatja. Csak az autóülés- és autóhuzat-gyártással foglalkozó portugál Coindu vállalat kétezres alkalmazotti létszámának megduplázását tervezi a közeljövőben. Összehasonlításképpen az arányok érzékeltetésére: a tavalyi év legnagyobb magyarországi beruházása, a Hankook gumiabroncsgyár 1500 új munkahelyet teremtett Dunaújvárosban és környékén.


Csábítás. A növekedés egész Arad megyére jellemző: egymás után érkeznek a külföldi, zöldmezős beruházók, leginkább az autóiparba. A betelepülő cégek a jónak mondható infrastruktúrát és az olcsó, de viszonylag képzett munkaerőt keresték itt - és találták is meg. Eddig. Csakhogy Románia nyugati, partiumi részén az utóbb időben annyi munkahely keletkezett, hogy elfogyott a szakképzett munkaerő. Éppen ezért megindult a munkaerő áramlása a magasabb munkanélküliségi rátájú keleti és középső régiókból. De még ez sem elégíti ki a rohamosan növekvő igényeket.

A bukaresti kormányzat már a Nyugat-Európában dolgozó vendégmunkások egy részének hazacsábításával próbálkozik: Spanyol- és Németországban az év eleje óta tartanak ,,roadshow"-kat és tájékoztatókat a kivándorolt munkásoknak. Igaz, a fizetés tekintetében aligha kelhetnek versenyre. Hiába négyszereződött (!) meg 2002 óta Romániában a havi nettó átlagbér, még így is csak megközelíti az 1200 lejt (kb. 85 000 forint), ami még a felét sem éri el a nyugaton megkereshető nagyjából 1000 eurónak. Ugyanakkor a jövőben a különbségek további csökkenésére lehet számítani, hiszen a bérek éves átlagban 8-10 százalékkal emelkedhetnek.

Egy aradi cég már ,,vészforgatókönyvet" is készített a munkaerőhiány megoldására: Ázsiából ,,importálna" munkásokat, dolgos kezeket. Valószínűleg ilyen messzire azért nem kell menniük.

Keleten a helyzet. A határ túloldalán, pár kilométerre lenne elég szabad munkaerő: Békés megye, valamint Szerbia egyes határ menti régióiban is 20 százalékot meghaladó a munkanélküliség. Jellemző a helyzetre, hogy Battonyán - miután a BHG és az ÁTEV üzemeit felszámolták - az önkormányzat lett a legnagyobb munkaadó.

De Mezőkovácsházán is hasonló a helyzet. ,,Korábban igen jelentős vetőmagtermelés volt a régióban, valamint a mezőhegyesi cukorgyár is több ezer embernek adott munkát. Itt vannak az ország legjobb minőségű földjei" - mondja Bakos István, a 26 százalékos munkanélküliséggel küzdő Mezőkovácsháza polgármestere.

,,Az emberek itt mindig a mezőgazdaságból éltek, az iparban viszont alig van munkahely. Úgy látom, hogy ez a térség kívül esett a kormány látószögén, és a fejlesztési elképzeléseit tekintve a problémák kezelésére kormányzati szándékot egyelőre nem tapasztalok. Természetesen mi is hallottuk, hogy a román oldalon az újonnan épült termelőegységekbe munkásokat keresnek, a mi településünkről azonban eddig senki nem élt ezzel a lehetőséggel. Inkább mennek Békéscsabára, Gyulára vagy akár Szegedre is munkát keresni, szerencsét próbálni."

Dombegyházán az aradi székhelyű Leoni tartott tavaly ősszel cégbemutatóval egybekötött munkástoborzást. Száznál is többen hallgatták a bemutatót, de miután megtudták, hogy a fizetés mindössze nettó 45 ezer forint lenne havonta, alig ötvenen maradtak. Ezek jó része pedig vagy az orvosi vizsgálaton ,,bukott meg", vagy el sem ment a meghallgatásra - mondja Varga Lajos polgármester.

A Leoni - amelynek helyzete azért pikáns, mert magyarországi tevékenységének egy részét telepíti át Romániába - Battonyán sem járt nagyobb sikerrel: ott először nyolcvanan érdeklődtek a munka iránt, majd mindössze hat embert tudtak közülük alkalmazni.



Ellentmondás. Két, egymástól csupán néhány kilométerre fekvő, de teljesen eltérő térség. Az egyikben a munkaképes lakosság egyötöde nem tud tartós állást találni magának, a másikban pedig több száz - akár ezer - főt alkalmaznának azonnal. Megoldás azonban egyelőre még nincs. A miértekre több válasz is lehetséges. Egyrészt a fizetés. Igaz, hogy a román bérek irgalmatlan ütemben nőnek, de még így sem érik el a magyar minimálbért.

Az a dolgozó, aki az Arad vagy Kürtös környéki termelőüzemek bármelyikében el tudna helyezkedni, havonta alig 45-50 ezer forint értékű lejt vinne haza. De még ez is jobb, mint az állandó munkahelykeresés, létbizonytalanság. Vagy mégsem? Az mm által megkérdezett viharsarki polgármesterek közül nem egy vélekedett úgy, hogy ez az összeg épp határérték. Sokan úgy számolgatnak, hogy úgyis jár számukra a 45 ezer forinttal nagyságrendileg azonos szociális segély (amelyhez járulhat még gyermekvédelmi támogatás vagy lakásfenntartási segély), ami ugyan nem sok, de legalább nem kell érte dolgozni. Ráadásul nyáron, az idényjellegű mezőgazdasági munkákból egy hét alatt is meg lehet keresni azt az összeget, amelyért pl. Kürtösön három hetet kellene dolgozni.

Persze ez a gondolkodásmód nem mondható általánosnak, annyit azonban meg lehet állapítani, hogy nagyobb tömegben és hivatalos formában, bejelentve még nem vonzó a magyarok számára a romániai munkavállalás. Ennyi pénzért. Több százan azért így is átjárnak dolgozni - csak épp a szürke- vagy feketegazdaságba. Ilyenkor leginkább az építőipar jöhet szóba, hiszen az útépítéseken, új építőipari beruházásokon dolgozó munkásokból is hiány van, így a fizetések a magyarnál is magasabbak lehetnek.

A cikk teljes terjedelemben a manager magazin most megjelent nyári számában olvasható.




 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: hazacsábításával, munkanélküliségi, munkahelykeresés, lakásfenntartási, figyelemfelkeltő, feketegazdaságba, munkástoborzást, infrastruktúrát, tevékenységének, négyszereződött, településünkről, gumiabroncsgyár, munkanélküliség, mezőgazdaságból, valóságtartalom, mezőkovácsházán, nagyságrendileg, négyzetméternyi, érzékeltetésére, vetőmagtermelés, gyermekvédelmi, cégbemutatóval, elhanyagolható, németországban, tulajdonképpen, dunaújvárosban, gondolkodásmód, polgármesterek, meghallgatásra, tájékoztatókat, vendégmunkások, találkozhatunk, mezőkovácsháza, szalagcímekkel, magyarországi, megduplázását, magyar munkaerő, manager magazin, hangzatos kijelentések, kilencezer lakosú, utóbbi évek, házak előtt, regisztrált munkanélküliség, helyiek közül, húsz százalékot, aradi régióban, külföldi –, aradi repülőtér, indulás évében, betelepülni szándékozó, befektetési kedv, vámszabad terület, Arad Vámszabad Terület, Manager Magazinnak Cristina Bibart, Csakhogy Románia, Bakos István, Varga Lajos,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Mindenünk, amink van, amit sze...  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Muratáj  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az idő elsodorja létezésünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A fenyő nem szép fa, (...)  Facebookon kaptam  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes esti időtöltést  Pillangó  Ma  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Maradék idő  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Facebookon kaptam  Maradék idő  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus...  Ha így haladunk...  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Gábor Dénes gondolata  Gaál Viktor gondolata  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Föld napja  Jó éjt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Volt egy...  Emlék  Jó éjt  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Facebookon kaptam  Különös!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pocsai Piroska - NE SIESS!  A föld szépségéért  Az embernek a társa: hiányzik.  Miért nem menti meg Jézus...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Gömb  Facebookon kaptam  Gaál Viktor gondolata  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Volt egy...  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Próbálkozni kell ahhoz,  Facebookon kaptam  Fodor Ákos költő,  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Búzaszentelés  Emlék  Szép estét kedves látogatóimna...  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Alakot vált...  Paul David Tripp Április 26  Facebookon kaptam Gizike bar...  Facebookon kaptam Krisztinától  Ünnepelj csak  Föld napja április 22  802 esztendeje, 1222. április ...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  A végzet az  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Rögtön puha Mézes Krémes  Szép estét kedves látogatóimna...  Beney Zsuzsa - Álom  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A fák lelke 
Bejegyzés Címkék
magyar munkaerő, manager magazin, hangzatos kijelentések, kilencezer lakosú, utóbbi évek, házak előtt, regisztrált munkanélküliség, helyiek közül, húsz százalékot, aradi régióban, külföldi &#8211, aradi repülőtér, indulás évében, betelepülni szándékozó, befektetési kedv, vámszabad terület, szám legalább, alkalmazottak száma, arányok érzékeltetésére, növekedés egész, betelepülő cégek, jónak mondható, utóbb időben, szakképzett munkaerő, munkaerő áramlása, magasabb munkanélküliségi, rohamosan növekvő, bukaresti kormányzat, részének hazacsábításával, kivándorolt munkásoknak, fizetés tekintetében, havi nettó, 1200 lejt, nyugaton megkereshető, különbségek további, bérek éves, munkaerőhiány megoldására, határ túloldalán, önkormányzat lett, legnagyobb munkaadó, mezőhegyesi cukorgyár, ország legjobb, mezőgazdaságból éltek, iparban viszont, térség kívül, kormány látószögén, fejlesztési elképzeléseit, problémák kezelésére, román oldalon, újonnan épült, aradi székhelyű, fizetés mindössze, orvosi vizsgálaton, meghallgatásra &#8211, részét telepíti, munka iránt, munkaképes lakosság, másikban pedig, miértekre több, román bérek, magyar minimálbért, állandó munkahelykeresés, idényjellegű mezőgazdasági, magyarok számára, romániai munkavállalás, szürke- vagy, építőipar jöhet, cikk teljes, hazacsábításával, munkanélküliségi, munkahelykeresés, lakásfenntartási, figyelemfelkeltő, feketegazdaságba, munkástoborzást, infrastruktúrát, tevékenységének, négyszereződött, településünkről, gumiabroncsgyár, munkanélküliség, mezőgazdaságból, valóságtartalom, mezőkovácsházán, nagyságrendileg, négyzetméternyi, érzékeltetésére, vetőmagtermelés, gyermekvédelmi, cégbemutatóval, elhanyagolható, németországban, tulajdonképpen, dunaújvárosban, gondolkodásmód, polgármesterek, meghallgatásra, tájékoztatókat, vendégmunkások, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3451
  • e Hét: 17681
  • e Hónap: 28792
  • e Év: 182288
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.